De Bewaring – Yael Van Der Wouden

Uit het niks ontving ik dit boek via de post. Ik deed het pakje open en zag een uitgebreide tekst op de cover staan met als achtergrond een peer. Eerste gedachte: niks. Om de een of andere reden dacht ik niets en begon met het lezen van de cover. Daarop staat er dat ik een van de 350 verkorenen ben om dit boek als proeflezer te lezen. Het boek werd opgestuurd door uitgeverij Das Mag. De originele uitgeverij van dit boek is uitgeverij Chaos. Meer over het boek zelf nu.

Het boek werd geschreven door Yael Van Der Wouden. Een interessant detail, ze schreef ooit eens een essay over Nederlandse identiteit en Joods-zijn. Haar essay werd opgemerkt door mensen in Amerika en werd dan ook vernoemd in ‘The best American Essays 2018. Het Joods-zijn is ook een belangrijke factor binnen dit boek. Naast essays schrijven geeft Yael ook les in creative writing en comparative literature. Dit is haar debuut. Het mag gezegd worden: Wat voor een?!

Laten we starten met de setting. Het boek speelt zich af in de jaren 60 te Overijssel na de wederopbouw. We volgen de familie Den Brave, meerbepaald Isabel Den Brave. Ze heeft een paar broers. Ze lijken wel wat geld te hebben. Buiten Isabel kaderen ze allemaal een hoge functie in. Hendrik is boekhouder en Louis is een hoge pief en womanizer. Isabel verschilt van haar broers. Ze woont alleen in het huis dat ze geërfd heeft van haar moeder (die dus overleden is). Zoals eerder vernoemd is Louis een echte womanizer en zegt hij ook telkens dat hij de ware heeft gevonden. Al snel begin je te denken dat Louis snel verveeld raakt waardoor hij vaak met een andere vrouw op de proppen komt die hij dan voorstelt aan zijn broer en zus. Het verhaal doet zijn intrede met Louis die een opnieuw een nieuwe vrouw heeft en deze opnieuw wil introduceren op restaurant. Isabel heeft al snel een grote afkeer voor deze vrouw. Ze heet Eva. De gesprekken zijn vijandig, vooral dan als Isabel iets zegt. Eva doet haar best om vriendelijk te blijven. De spanning rijst, de mannen voelen het ook aan. De avond eindigt in mineur zonder goeie gevoelens van gelijk welke partij. Alhoewel dat Louis zich daar niet zoveel van aantrok. Een paar dagen erna moet Louis op zakenreis en vraagt hij aan Isabel of Eva bij haar mag overnachten. Het huis is immens en er zijn uiteraard nog slaapplekken vrij. Isabel snapt het eerst niet, toont veel afkeer, maar geeft uiteindelijk toe. Wat volgt is een intense psychologische roman met veel suspens en boeiende dialogen.

Ik gaf regelmatig een update op mijn Instagram-account omtrent dit boek. Het boek bevat drie delen. Telkens ik een deel uithad zij er iemand ‘Nu zul je van je stoel geblazen worden in het volgende deel.’ wat mijn verlangen naar dit boek enkel maar groter maakte. Zodanig groot dat ik de laatste 150 pagina’s in een ruk heb uitgelezen en geen seconde verveeld was. De schrijfstijl, de dialogen, de personages, de sfeer en nog zoveel meer. Dit boek heeft ook heel wat weg van ‘Tosca‘ geschreven door Maud Vanhauwaert. Een boek dat mij ook zeer in de smaak is gevallen. Als je Tosca goed vond zul je dit boek geweldig vinden! Het boek bevat veel elementen. Voor elk wat wils. Het voelt aan als je favoriete taart, met je favoriete bolletje ijs en je favoriete drankje. Psychologie, drang/liefde, geschiedenis.

Op de cover staat er trouwens ook dat ik kan deelnemen aan een leesclub waar de auteur aanwezig zal zijn. Ik hoop zoooo hard dat het oftewel online of ergens dichtbij is. i would even go the extra mile, maar please niet ergens waar ik niet kan geraken.

Het boek is trouwens vertaald in het Engels en zal daar ook uitgebracht worden als ‘The Safekeep’. De Bewaring zal officieel worden uitgebracht op 11 april. Het zou geweldig veel voor me betekenen moest je door deze post getriggerd zijn en mijn naam vermeld als je een post over dit boek maakt als volgt:

Influenced by Booksieman

Met trots sluit ik deze recensie af met een kort leesfragmentje:

Ben ik ooit eerder een lichaam geweest? Ik weet het niet. Ik geloof wel dat ik nu een lichaam ben. Gisterenavond heeft ze me wakker geschud uit een nachtmerrie en me vastgehouden als een dwangbuis. Waar ze me aanraakte voelde ik dat ik huid had en dat ik botten had en dat ik mens was. God waar slaat dit op, helemaal nergens op, echt nergens op.

……

Grote dank aan Das Mag, uitgeverij Chaos en Yael Van De Wouden voor deze ongecorrigeerde voorproef.

Link naar de Nederlandstalige versie van dit boek:https://dasmag.nl/product/de-bewaring/

About Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *