Alleen maar hartstocht – Annie Ernaux

Annie Ernaux is de nobelprijswinnaar voor de literatuur 2022. Dit is mijn eerste boek van haar. Net zoals ‘Shotgun Wedding’ (een boekje dat ik toevallig meenam uit de bib door het beperkte aantal pagina’s) was dit een toevalstreffer en wist ik niets over dit boek. Het lijkt me eerder een novelle. Het lijkt me een boeiende vraag of een novelle even diepgaand kan zijn als een roman. Zijn de dialogen even volledig? Is het verhaal genoeg uitgediept? Dit boekje is alleszinds een mooi voorbeeld waar ik volmondig op beide vragen ‘ja’ zou antwoorden. Ik neem jullie even mee in het verhaal en wat ik ervan vond.



De titel verklapt het al een beetje, maar we volgen dus een vrouw die alleen maar hartstocht heeft voor een bepaalde man. Naarmate ze vertelt kom je ook te weten welk soort relatie de twee hebben. Het hoofdpersonage zou dit boek hebben geschreven en er valt natuurlijk over te discussiëren of Ernaux hier naar zichzelf refereerde. Moeilijk om hier antwoord op te geven, want het verhaal wordt zo puur verteld en de emoties voelen allemaal zo dichtbij, dat het heel goed kan zijn dat het waargebeurd is. Het is al een tijdje geleden dat ik me zo goed kon inleven in een hoofdpersonage ook al zijn er heel wat zaken die verschillen. De mogelijke denkpistes die zij maakt en de beschrijving van hoe hard liefde je leven in beslag kan nemen zijn fenomenaal geschreven.

Dit is het eerste werk dat ik las van Ernaux en zeker niet het laatste. Ik vind haar een zeer intrigerende schrijfster. Dit boekje is zeer dun en kan gemakkelijk binnen een uurtje gelezen worden. Ik heb mijn moeder ervan kunnen overtuigen om dit boekje zelf eens te lezen ook al leest ze niet veel. Wel even vermelden dat er toch wel een paar expliciete scènes in voorkomen, dus wees gewaarschuwd. Het lijkt me wel een goed idee om de kleine boekjes te blijven ontlenen in de bib want het heeft me nog niet teleurgesteld tot nu toe.

About Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *